
Jeżeli chodzi o wypieki, to naszą skarbnicą pysznych przepisów, cennych wskazówek i rad jest babcia Marysia. Każdy kto zna babcię Marysię wie, że piecze ona najpyszniejsze ciasta na świecie. Przepisy zapisane w zeszytach, na karteczkach, wycięte przepisy z dawnych opakowań proszku do pieczenia...żywa historia.
Babki w moim domu, pieczone były chyba wszystkie z możliwych, drożdżowe, piaskowe, z majonezem, o babce gotowanej pamiętam najmniej. I szczerze, gdyby nie odkrycie formy do babki gotowanej w pieknowdomu.pl to pewnie niepamięć byłaby do dzisiaj. Oczywiście, że za moment dzwoniłam do mamy po przepis i wskazówki, żeby żaden zakalec nam się tam nie ugotował. A jak za pieczenie bierze się moja Gwiazda, to przepis musi być naprawdę sprawdzony.
Choć dla jednych zakalec to najlepsze ciasto, to my jednak wolimy tą wersję bez. I tutaj cenna rada. Pamiętaj! Zawsze wszystkie składniki, muszą być w temperaturze pokojowej. Założę się, że wszyscy wiedzą, ale co tam komu zrobią 3 jajka z lodówki wyciągnięte na chwilę przed pieczeniem...no właśnie. Dlatego warto pamiętać o tym,żeby „lodówkowe” składniki wyciągnąć wcześniej. I to naprawdę jest gwarant babki (ciast) bez zakalca.
Przepis na babkę gotowaną z pyszną polewą czekoladową
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 kostka masła,
- 6 jajek (żółtka oddzielamy od białek),
- szczypta soli,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka octu
- forma do babki gotowanej
- wysoki garnek z wodą/pokrywka/ewentualnie drugi garnek
Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, my posypujemy wiórkami kokosowymi.
1. W misce łączymy mąki i proszek do pieczenia. Rada! My przesiewamy wszystkie składniki przez sitko i delikatnie mieszamy. Babka wyjdzie puszysta. Odstawiamy.
2. W wysokim garnku wstawiamy wodę do zagotowania (woda ma sięgać ponad połowę formy do babki)
3. Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy powoli żółtka i jeszcze chwilę ucieramy. Do utartej masy dodajemy wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy łyżkę octu, ucieramy. Ubijamy białka z szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą (najlepiej delikatnie wymieszać łyżką).
4. Wlewamy przygotowaną masę i zamykamy formę. Wkładamy formę do garnka z gotującą wodą i gotujemy pod przykryciem. Tutaj kolejne rady. Forma na pewno będzie wypływać, ja obciążyłam ją ceramiczną miseczką z woda i niestety nie udało mi się przykryć przykrywką, a nie mam większego garnka, więc nałożyłam zamiast pokrywki drugi garnek (sprawdził się rewelacyjnie). Babkę pod przykryciem gotujemy 1 godzinę.
Po ugotowaniu, ciasto sprawdzam dla pewności patyczkiem, jeżeli jest suchy to znak, że nasza babka jest gotowa, jeżeli okaże się mokry, warto wstawić babkę jeszcze na 5/7 minut do gotującej wody.
Wyciągamy babkę na talerz, jeżeli są trudności wystarczy długą wykałaczką podważyć dookoła i na środku formy. Pozostawić do wystygnięcia. My do babki zrobiłyśmy polewę czekoladową, można babkę posypać cukrem pudrem, lukrem...tutaj dowolnie.
Składniki na polewę czekoladową
- 4 łyżki wody,
- 3 łyżki cukru,
- 1/3 kostki masła,
- 3 łyżki kakao
W garnku gotujemy 4 łyżki wody z cukrem, rozpuszczamy. Dodajemy masło, ponownie czekamy do rozpuszczenia, na koniec dodajemy kakao . Gotujemy na małym ogniu ok 1 min. Ściągamy z ognia, lekko przestudzoną polewą smarujmy babkę.
Babka gotowana jest przepyszna, puszysta, wilgotna, miękka...najlepsza. Idealna na nadchodzącą Wielkanoc. Smacznego!
Przepis na thermomix
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 1 kostka masła,
- 6 jajek (żółtka oddzielamy od białek),
- szczypta soli,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka octu
- forma do babki gotowanej
- wysoki garnek z wodą/pokrywka/ewentualnie drugi garnek
Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, my dodajemy wiórki kokosowe.
Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka z szczyptą soli, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3. Przełożyć do miseczki. Zdjąć motylek.
Dodać masło, cukier i cukier waniliowy , ucierać 2 min/obr.3. Po minucie dodać żółtka przez otwór w pokrywie.
Do masy, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać 30s/obr.5
Dodać łyżkę octu, wymieszać 15s/obr.5.
Do masy dodajemy ubite wcześniej białka 30s/obr.5.
Wlewamy przygotowaną masę i zamykamy formę. Wkładamy formę do garnka z gotującą wodą i gotujemy pod przykryciem. Tutaj kolejne rady. Forma na pewno będzie wypływać, ja obciążyłam ją ceramiczną miseczką z woda i niestety nie udało mi się przykryć przykrywką, a nie mam większego garnka, więc nałożyłam zamiast pokrywki drugi garnek (sprawdził się rewelacyjnie). Babkę pod przykryciem gotujemy 1 godzinę.
Po ugotowaniu, ciasto sprawdzam dla pewności patyczkiem, jeżeli jest suchy to znak ,że nasza babka jest gotowa, jeżeli okaże się mokry, warto wstawić babkę jeszcze na 5/7 minut do gotującej wody.
Wyciągamy babkę na talerz, jeżeli są trudności wystarczy długą wykałaczką podważyć dookoła i na środku formy. Pozostawić do wystygnięcia.
My do babki zrobiłyśmy polewę czekoladową, można babkę posypać cukrem pudrem, lukrem...tutaj dowolnie.
Składniki na polewę czekoladową - thermomix
- 4 łyżki wody,
- 3 łyżki cukru,
- 1/3 kostki masła,
- 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Podgrzewać 2 min./90C/obr. 2. Składniki podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia. W razie potrzeby ściągnąć polewę ze ścianek i wymieszać 10s/obr.7. Wylać na babkę (ciasto).
Babka gotowana jest przepyszna, puszysta, wilgotna, miękka...najlepsza. Idealna na nadchodzącą Wielkanoc. Smacznego!